fbpx
Skip to main content

Koraszülöttek idegrendszeri éréslemaradásának fejlesztése

Koraszülött fejlesztés


A méhen belüli élet során az ott szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a magzat rendkívül gyors agyi növekedésen, érésen megy keresztül. A koraszülött csecsemőknél ezeknek az ingereknek az elmaradása kockázatot jelent, gyakran kedvezőtlen a rövid és hosszú távú fejlődésük. A rendellenességeket nemcsak az agy éretlenségével, hanem az agyi fejlődésnek a koraszülés miatti hirtelen megszakadásával is összefüggésbe hozzák. A koraszülöttek a védelmező anyaméh helyett kórházban fejlődnek tovább folyamatos kedvezőtlen környezeti ingerek mellett (fény, zaj, elektromágneses mezők, gyógyszerek, nem megfelelő testi kontaktusok, hőmérséklet stb.). Sajnos hazánkban a babák 8-9%-a idő előtt érkezik, olykor ráadásul túl pici súllyal. Ráadásul a koraszülött csecsemő sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb, mint egy érett újszülött.

Koraszülött vizsgálat Tomatis módszerrelkoraszülött

Kutatók vizsgálatot végeztek 87 koraszülött csecsemőn, akiknek testsúlya nem érte el az 1500 grammot. A vizsgálatokat a 30-32. terhességi hétnek megfelelő korban kezdték meg és követték a koraszülöttek fejlődését a várt 40. héttől 24 hónapos korig. Miután korábbi kutatások igazolták azt, hogy a magzat a méhben a csontján keresztül hall, így azt vizsgálták, milyen hatással van a koraszülöttekre a csontvezetésen keresztül adott anyai hang a fejlődésre. Minden csecsemő csuklójára rögzítettek egy hangot rezgéssé alakító eszközt, ami napi három alkalommal csontvezetésen keresztüli stimulációt biztosította. A babáknak a saját édesanyjuk hangján a Kis herceg című mesét játszották le. A felvételt dr. A. A. Tomatis módszere szerint megszűrték, az anya hangja eredeti, az anyaméhben érzékelt jellemzőit reprodukálják.

koraszülött fejlesztésA vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a csonton keresztül magzati jellegű ingerekben részesülő picik pulzusa mindvégig alacsonyabb értékeket mutatott, amikor az anyuka meséje szólt, illetve a teljes vizsgálati időszak alatt, a kontrollcsoportban lévő csecsemőkhöz viszonyítva. Ezenkívül a vizsgálati csoport csecsemőinek bőrszínén nagyobb hányadban nem mutatkoztak meg a stressz jelei a speciális felvételt hallgatva, mint a másik csoportba tartozó csecsemőknél. Tesztek és vizsgálatok során azt figyelték meg, hogy a vizsgálatiban résztvevőknek sokkal jobb az általános mozgás, a vizuális és a hallási tájékozódása, azokhoz a babákhoz képest, akik nem hallgatták az anyukájukat.

Az anyuka hangja tehát egyedülálló szenzoros stimulációs forrást jelent a gyermek számára, és pozitív ingereket biztosít fejlődéséhez. A fenti eset csupán egy kísérlet volt, hiszen ezt a fejlesztést alapvetően fejlesztőközpontokban alkalmazunk kis és nagyobb gyerekeken különböző problémák csökkentésére, megszűntetésére: pl.: megkésett beszédfejlődés, beszédhibák, tanulási zavarok, egyensúlyi és mozgásfejlődés.

A módszerről, tréningről itt talál további információkat.