fbpx
Skip to main content

Autizmus, asperger szindróma

Autizmus

Az autizmus egy görög szó. Jelentése sokat elárul az autistákról, az autista vonásokkal rendelkező embertársainkról: önmagára irányultság.

Autisták, autista vonásokkal rendelkezők

Az autista gyermekek szülei általában kétéves kor körül veszik észre, hogy a fejlődés megkésett, szokásostól eltérő. Ugyan korábban is felmerül néha a gyanú, de akkor a tünetek még nem jellegzetesen autista tünetek. Ezért a szülők korábban nem figyelnek fel ezekre. Az autizmust legegyértelműbben általában az iskoláskor előtti években, négy-öt éves korban diagnosztizálják.

Az autisták közül sokan általános, de nagyon súlyos tanulási gondokkal küzdenek. Az autizmus a következő területeket érinteti leginkább: kommunikáció, szocializáció, viselkedésformák.

Az autisták sokszor agresszívak akár önmagukkal szemben is, gyakran nagyon szigorú sztereotip szokásokhoz ragaszkodnak és a környezetükben élők számára elérhetetlenek. Miután sokszor nagyon aktívak és hangosak, a család, nevelők nagyon nehézen tudnak velük bánni, és sokszor rosszul is mérik fel képességeiket.

Miben segít a Tomatis tréning az autistáknak és családjaiknak?

A Tomatis mórszer alkalmazása során az autista gyermeknél nagyon hamar kialakul egy belső nyugalom. Így már egy tréning után is sokan könnyebben tudnak koncentrálni a tanulási folyamatokra. Sokszor tapasztaljuk, hogy a Tomatis tréning révén az autista gyerekek nyitottabbá válnak, hajlandóak a kommunikációt megtanulni és szívesen alkalmazzák is.

 Az így nyert új kommunikációs képességük révén rátalálnak a környezetükhöz vezető útra....

 

Egy autizmussal élő kislány fejlődése a Tomatis terápia által

Thomas után (játékfilm autista gyermek életéről)