fbpx
Skip to main content

Alvászavarok


Hogyan kerül néhány gyerek az ADHD skatulyába?

Nyughatatlan és kiegyensúlyozatlan: Ezek nem mindig tipikus ADHD tünetek.
Néha alvási zavarok is állhatnak a tünetek mögött.
Ezzel a jelenséggel foglalkoztak kutatók egy jenai konferenciáján.

Nemcsak a felnőttek, hanem egyes gyerekek is horkolnak. Alváslaboratóriumban végzett megfigyelések azt mutatták, hogy néhányan olyan erősen horkolnak, hogy légszomjuk keletkezik és rendszeresen felébrednek. "A felnőttektől eltérően a gyerekek a nap folyamán kevésbé reagálnak fáradtsággal, inkább nyughatatlanok és kiegyensúlyozatlanok", - mondja az apoldai Robert Koch Kórház alváskutatója, Sabine Scholle. "Ezért kapják meg gyakran ADHD bélyeget és félrekezelik őket gyógyszerekkel."

A szakértők megvitatták a gyermeki alvászavarok témakörét a Német Alváskutatási és Alvásgyógyászati Társaság jenai találkozóján. A korábbi kutatási eredmények szerint az alvási apnoe szindróma- légzési elégtelenséggel járó horkolás -, amely alapvetően a felnőtteknél ismert, a csecsemők mintegy hét százalékában fordul elő, mondta a kongresszusvezető, Scholle. "Az ADHD-tól való megkülönböztetés érdekében a gyermekorvosoknak meg kell kérdezniük, hogy a gyermek horkolnak-e"- mondta. A további diagnosztika érdekében ezeket a gyermekeket alvás laboratóriumba kell beutalni. Vannak olyan alváslaboratóriumok, melyek gyermekeket is fogadnak.

alvaszavar2

Mikortól beszélhetünk valóban alvászavarról?

Az apoldai alvás-egészségügyi központ bemutatta Jenában az első német tanulmányt a gyermekek és serdülők alvásának normálértékeiről, amely 16 német laboratórium adatait tartalmazza. "Ennek segítségével meg lehet határozni, kinek van valójában alvászavara" - mondta Scholle. A laboratóriumok speciális vizsgálati technikák segítségével alvás közben is képesek az életfunkciókat rögzíteni. Ezzel pontosan fel lehet mérni, mennyi volt a légzéskimaradás, lábmozgás. A szakértők azt feltételezik, hogy a gyermekek mintegy 20 százaléka szenved alvászavarban. A megfigyelések szerint a gyermekek életkora mellett az életükben bekövetkezett változások is szerepet játszanak, mint például óvodaváltás vagy iskolakezdés, mondta Scholle.

A szülők viszont néha erősítik az elalvási vagy átalvási zavarokat. "Egy síró csecsemőt nem kell azonnal kivenni az ágyból és megetetni, hogy újra elaludjon." Teljesen normális, hogy egy gyerek éjjel felébred. "Csak akkor beszélhetünk alvászavarról, ha a gyermek éjszakánként legalább négyszer ébred fel és mindez hosszabb időszakon át jellemzi alvását."

alvaszavar4

Cikkünk a Spiegel oldalán olvasható cikk fordítása.